AIRAC szerinti információk kiadásának csökkentése

Kedves Kollégák!

A COVID-19 kitörése miatt az adatházak kényszerhelyzeti tervek bevezetéséről gondoskodtak annak érdekében, hogy a pandémia időszaka alatt is megfelelő időben és minőségben biztosítsák a légiforgalmi adatok feldolgozását, előállítását és rendelkezésre állását a légiforgalomban résztvevők számára.

A készenléti tervek intézkedései korlátozzák az adatházak feldolgozási kapacitását. Az államoknak az ICAO azt javasolja, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék azoknak az információknak a módosítását és közzé tételét, amelyek a légiforgalmi tájékoztató közlemények meghatározott kiadási rendje (AIRAC rendszer) szerint kerülnek közzétételre, azaz minimalizálják az AIRAC AIP módosítások kiadását.

A kéréssel az ICAO szándéka az, hogy csökkentse a légiközlekedési iparágra jutó terheket, így biztosítva a változások időbeni és pontos feldolgozását és időbeni elérhetőségét a folyamatos és biztonságos üzemelés érdekében.

A fenti törekvéshez csatlakozva a HC AIS kéri, hogy az AIP módosítási igényeiteket e szempontot figyelembe véve súlyozzátok és már a módosítás tervezési időszakában jelezzétek a feltétlenül módosításra kerülő adatokat számunkra.

Az ICAO által közzétett fontos tájékoztatások az alábbi linken érhetőek el:

https://www.icao.int/Security/COVID-19/Pages/default.aspx